Arts met olie

CBD-olie: wat is het en waar is het goed voor?

Arts met olie

Er bestaan veel misverstanden over CBD-olie. De volledige naam is cannabidiol-olie en deze stof komt uit de bladeren en bloemknoppen van industriƫle hennep. Dat is legaal geteelde hennep die ook gebruikt wordt voor voedingssupplementen en verzorgingsproducten. Deze hennepplant is wel verwant met wietplanten, maar het verschil is aanzienlijk. THC is de stof die geestverruimend werkt en die komt nauwelijks voor in de hennepplant waar cannabidiol-olie van wordt gemaakt. In de wietplant komt nauwelijks cannabidiol voor. Wiet-olie is niet te vergelijken met CBD-olie en ook niet legaal te koop. CBD-olie is niet verslavend en geeft geen roes.

Waar wordt CBD-olie voor gebruikt?

Er is nog geen volledige wetenschappelijke onderbouwing maar CBD-olie biedt ondersteuning bij de volgende lichamelijke en geestelijke klachten.

1. Epilepsie

De olie kwam in het nieuws omdat een 3-jarig meisje in de VS bijna volledig afkwam van wel 200 heftige aanvallen per week. CNN zond in 2013 een documentaire uit over deze bijzondere genezing. Sindsdien zijn vele ouders met epileptische kinderen over de hele wereld deze stof gaan gebruiken.

2. Angst en stress

Het lijkt er bijna bij te horen in onze stressvolle maatschappij: gevoelens van angst en stress. In 2011 werd door wetenschappers een artikel geplaatst in de Journal of Psychopharmacology. Hierin werd geopperd dat CBD-olie verlichting kan geven bij met een angststoornis. In datzelfde jaar werd ook de preventieve werking vastgesteld bij gevoelens van angst, stress en gevoel van ongemak.

3. Verlichting van pijn

Er is tot dusverre nog weinig onderzoek gedaan, maar CBD-olie wordt ook regelmatig gebruikt door mensen met pijnklachten door onder andere reuma en artrose. Onderzoek door de Universiteit van Nottingham liet zien dat CBD-olie inwerkt op het centrale zenuwstelsel en daarnaast ontstekingen vermindert.

4. Slaapproblemen

Een van de meest gebruikte toepassingen is bij slaapproblemen. CBD-olie helpt de spieren ontspannen waardoor de slaap dieper is en je meer uitgerust wakker wordt. Er vinden momenteel onderzoeken plaats in centra voor slaapgeneeskunde.

5. Ziekte van Parkinson

Door de ontspannende werking op de spieren is CBD-olie een van de middelen die wordt toegepast. De werking bij deze ziekte wordt nog onderzocht. Het lijkt echter wel duidelijk dat er licht positieve effecten zijn.

6. Diabetes

CBD-olie lijkt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en kan daardoor de klachten bij diabetes verminderen. Bij onderzoek op muizen in 2015 werd vastgesteld dat de olie ontstekingsremmend werkt en om die reden goed toepasbaar kan zijn bij Diabetes type 2.

Hoe gebruik je CBD-olie?

De CBD-olie kan oraal worden toegepast door enkele druppels onder de tong te doen. Er zijn ook capsules te koop. De dosering is afhankelijk van de klachten. Er is ook gebleken dat mensen zeer verschillend op de dosering reageren, het is dus een kwestie van uitproberen wat bij jou past. De werking treedt in het algemeen pas op na een aantal weken gebruik. Koop de CBD-olie altijd via een betrouwbare bron en let op het SKAL-keurmerk. Een zorgvergoeding is meestal niet mogelijk.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *