led lampen

Is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid?

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel iets met LED verlichting in huis. Het is beter voor het milieu en je energierekening, maar hoe zit dat nu eigenlijk met je gezondheid en dus met je zorgkosten? Is het gevaarlijk wanneer een ledlamp breekt? En kan er straling vrijkomen die schadelijk is voor de gezondheid?

Bevatten ledlampen giftige stoffen?

We weten dat een halogeenlamp bepaalde stoffen en zware metalen bevat die giftig kunnen zijn, vooral wanneer de lamp kapot valt bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat met LED verlichting?

LED verlichting bevat bijna geen giftige stoffen. Wanneer je per ongeluk je lamp kapot laat vallen gebeurt er dus weinig. Vermaal je de lamp tot stof, dan kunnen er wel giftige stoffen vrijkomen. Natuurlijk is dit iets dat je normaal gesproken thuis nooit doet.

Voor de zekerheid is het natuurlijk alsnog altijd beter om een kapotte lamp zo snel mogelijk op te vegen zonder deze met je blote handen aan te raken. Niet alleen om eventuele giftige stoffen te vermijden, maar ook om niet door het glas te lopen. Stofzuig ook altijd goed na het opruimen om eventuele kleine glasscherven op te zuigen. Let er tevens op dat het glas je vuilniszak open kan scheuren waardoor je je alsnog kunt bezeren.

Is LED verlichting schadelijk?

Blauw of fel wit licht kan schadelijk zijn voor je ogen, maar kan ook je ritme verstoren. Zo is het algemeen bekend dat je beter niet naar de tv of je telefoon kunt kijken net voor je gaat slapen, omdat je hersenen op die manier denken dat het nog dag is. Tegenwoordig zijn er LED lichten beschikbaar in meerdere kleuren die minder effect hebben op je ogen en slaapritme. Je kunt het licht in de huiskamer dus gewoon aanlaten ‘s avonds, omdat het minder schadelijk is dan het licht van een computer, tv of smartphone.

Ledlampen en straling

Vooral halogeenlampen geven relatief veel straling af. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Ledlampen daarentegen geven geen tot weinig straling af, en zijn dus wat dat betreft een stuk veiliger en gezonder. Als je gevoelig bent voor straling zijn ledlampen dus een goede optie, maar ook wanneer je niets van de straling merkt kun je deze voor de zekerheid beter vermijden.

Het effect van LED verlichting op de ogen

Zoals bij alle soorten lampen is het afgeraden om langdurig naar de lamp te kijken, vooral wanneer je dichtbij bent. Dit kan voor schade aan de ogen zorgen. Ook bij LED verlichting is er een risico wanneer je langdurig naar het licht staart. Maar dit is natuurlijk sowieso iets dat je niet snel zal doen.

Wanneer je niet rechtstreeks naar het LED licht kijkt is er niets aan de hand, en zullen je ogen niet beschadigd raken.

EU regelgeving

Wanneer je ledlampen binnen de Europese Unie koopt voldoen deze aan strenge eisen. Dit vermindert het gezondheidsrisico aanzienlijk. Het is dus aangeraden om de lampen bij een betrouwbare leverancier binnen Europa te kopen om er zeker van te zijn dat de lampen aan de EU regelgeving voldoen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *