Geluidsoverlast is heel vervelend. Zeker als de buren midden in de nacht hard muziek draaien, veel wandelen in het huis en op de trap en als ze ‘s nachts televisie kijken. Ook onenigheid of andere nachtelijke activiteiten die doorgaans in de slaapkamer plaatsvinden kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Het is niet alleen storend, maar ook nog eens schadelijk voor de gezondheid! In dit blog vertellen we dan ook meer over de gezondheidsproblemen die kunnen optreden en of geluidsoverlast buren voor een permanente gehoorbeschadiging kan zorgen.
Het verschil tussen geluidsoverlast en geluidshinder
Je ligt lekker in je bed en je hoort een motor door de straat rijden. De buurman komt thuis na een avondje stappen en hij parkeert zijn motor voor de deur. De motor staat nog een paar minuten te ronken voordat de buurman van zijn motor stapt. Inmiddels ben jij wakker geworden en geïrriteerd door het harde geluid van de motor. Maar is dit geluidsoverlast? Feitelijk niet, want geluidsoverlast is ten eerste langdurig en het geluidsniveau van 40 decibel wordt overschreden. Dat het geluid van de motor boven de 40 dB uitkomt mag geen verrassing zijn, maar die 5 minuten dat de motor te horen is zorgen ervoor dat je hier niet kan en mag spreken over geluidsoverlast. Wel over geluidshinder.
Welke gezondheidsklachten kan ik krijgen door geluidsoverlast
Geluidsoverlast is storend en ook nog een schadelijk voor de gezondheid. Vooral in de nacht wanneer de meeste mensen liggen te slapen. Geluidsoverlast kan jouw nachtrust ernstig verstoren en een slechte nachtrust kan veel problemen veroorzaken. Van concentratieproblemen tot aan stress en van een hoge bloeddruk tot aan hart- en vaatziekte. Geluidsoverlast mag dus niet onderschat worden, want jaarlijks overlijden er ook honderden mensen aan de gevolgen van geluidsoverlast. Dat is toch een vrij heftig idee!
Is geluidsoverlast schadelijk voor mijn gehoor
Harde geluiden kunnen het gehoor beschadigen. Een permanente gehoorbeschadiging is enorm vervelend en kan zelfs vervelende bijkomstigheden hebben, zoals een continue piep- of fluittoon waar je niet meer vanaf komt. Daar moet je toch niet aan denken! Maar voordat er een gehoorbeschadiging kan optreden moet je meer dan 40 uur zijn blootgesteld aan een geluid dat meer dan 80 dB produceert. Dus een gehoorbeschadiging krijg je niet zomaar. Toch is het verstandig om geluidsoverlast aan te pakken, want geluidsoverlast kan ook andere gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals we die hierboven hebben beschreven.
Geluidsoverlast laten meten
Voordat je bij de buren informeert of zij ook last hebben van harde geluiden en de veroorzaker ter verantwoording roept, is het goed om te weten of je echt met geluidsoverlast te maken hebt. Dit kun je doen door een professioneel bedrijf in te schakelen die op verschillende momenten een meting verrichten. Deze meting geeft een goed beeld van hoe hard het geluid is en hoe lang het harde geluid te horen is. Met deze metingen kan er bepaald worden of er sprake is van geluidsoverlast of geluidshinder. Wanneer er sprake is van geluidsoverlast kun je nog een aantal dingen doen.
Wat kun je doen tegen geluidsoverlast?
Als er sprake is van geluidsoverlast kun je polshoogte nemen bij de buren. Wellicht hebben meer mensen last van geluidsoverlast en kun je samen de handen ineen slaan om de veroorzaker ter verantwoording te roepen. Samen sta je immers sterker. Je kunt met de veroorzaker van geluidsoverlast afspraken maken en hopen dat het probleem tot het verleden behoort. Indien dat niet geval is kun je een dossier aanmaken waarin je noteert op welke tijdstippen welke geluiden zijn te horen. Vervolgens schakel je de hulp in van een woningcorporatie en/of een wijkagent die als een bemiddelaar kunnen optreden. Mocht dat alles niet helpen kun je ook juridische stappen ondernemen, omdat een veroorzaker van geluidsoverlast immer ook in overtreding is.