daglicht in huis

Waarom daglicht in huis belangrijk is

U bent ongetwijfeld bekend met het fenomeen winterdepressie. Wellicht hebt u er zelf last van of ooit last van gehad. Tijdens de donkere dagen, voelen veel mensen zich minder lekker in hun vel zitten. Dit kan variëren van klachten als een beetje lusteloosheid tot serieuze depressieklachten. Zelfs mensen die hier geen last van hebben, zullen niet onbekend zijn met het effect van een grauwe dag op de gemoedstoestand. Wanneer het grauw en donker is, hebt u waarschijnlijk wat minder energie en ook wat minder zin om dingen te doen.

Het bovenstaande geeft het belang van daglicht aan. Een gezonde dosis daglicht is belangrijk voor een goede gemoedstoestand, maar ook voor een goede gezondheid. De effecten van een gebrek aan daglicht zijn dus alom bekend: wat betekent dit voor uw interieur? Daglicht in huis is dus ook van groot belang.

U voelt zich lekkerder in een ruimte met meer natuurlijke lichtinval

In de ontwikkeling van verlichting worden verwoede pogingen gedaan om zonlicht na te bootsen. Hoewel dit gevoelsmatig aardig lukt, is er geen bron van kunstlicht die kan tippen aan natuurlijk daglicht. Zorg daarom dan ook altijd voor zoveel mogelijk goede, natuurlijke lichtinval in uw woning. Een woning met onvoldoende daglicht kan ervoor zorgen dat u sneller vermoeid bent, last krijgt van hoofdpijn en een mindere stemming. Dit komt onder andere omdat onder invloed van daglicht serotonine (wat zorgt voor een gelukkig gevoel) wordt aangemaakt, alsmede vitamine D. Dit is dan ook de reden waarom stemmingsklachten zo vaak voorkomen wanneer mensen te weinig bloot worden gesteld aan daglicht.

Ook voor het andere leven in huis, is daglicht belangrijk

Naast uzelf en uw gezin of medebewoners, is daglicht ook belangrijk voor planten en bloemen in huis. Planten hebben voldoende daglicht nodig om te overleven, hoewel het ook weer zo is dat veel planten niet goed gedijen wanneer zij in direct zonlicht worden geplaatst. Maar lichtinval voor planten, is belangrijk. Planten hebben daglicht nodig voor hun fotosynthese. Te weinig daglicht is dus ook van negatieve invloed op uw luchtkwaliteit.

Denk aan uw stroomverbruik

Woningen die te weinig daglicht ontvangen, hebben vaak een hoger stroomverbruik. De verlichting blijft ‘s ochtends langer aan en aan het einde van de middag wordt het soms alweer te donker, waardoor de lichten maar weer ingeschakeld worden. Soms is dit niet te voorkomen, maar vaak ook wel…. Het is namelijk mogelijk dat u ongemerkt net dat beetje licht buiten houdt dat nodig is voor een gezonde hoeveelheid daglicht. Namelijk met uw gordijnen.

Wat voor gordijnen hebt u?

Misschien een vraag die u niet ziet aankomen, maar: wat voor gordijnen hebt u? Niet iedereen maakt er een gewoonte van om de gordijnen open te gooien. Het is echter wel verstandig om dit te doen. Blijven ze toch overdag (grotendeels) dicht, dan kunt u kiezen voor gordijnen zonder sterk verduisterende eigenschappen. Eventueel kunt u ook kiezen voor een combinatie van lichtdoorlatende en verduisterende gordijnen. Wat voor gordijnen u ook zoekt; u vindt altijd geschikte exemplaren bij een grote aanbieder, zoals Kwantum.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *