zorgverzekering 2020

Aan de slag met het vergelijken van je zorgverzekering 

Traditioneel is december de maand waarin Nederlandse huishoudens hun zorgverzekering vergelijken. Wat is de goedkoopste verzekeraar? Doe ik er verstandig aan een aantal aanvullende verzekeringen op te zeggen of juist af te sluiten? Waarmee dien ik rekening te houden bij het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen? Door je zorgverzekering in december te vergelijken, profiteer je komend jaar van de goedkoopste zorgverzekering. In de afgelopen maanden hebben de verzekeraars hun zorgpremie bekend gemaakt. Het komend jaar neemt de zorgpremie met gemiddeld 10 euro per maand toe. Voor sommige huishoudens geldt dat de premie veel harder stijgt, als gevolg van de collectiviteitskorting die werd afgeschaft. Het maakt dat sommige Nederlanders tientallen euro’s meer zullen betalen voor hun zorgverzekering. 

Gemiddelde premie bedraagt 138,51 in 2023

Voor de zorgverzekering van 2023 wordt gemiddeld 138,51 euro per maand betaald door Nederlanders. Ten opzichte van de gemiddelde premie in 2022 betekent dit een stijging van 10,51 euro op maandbasis. De goedkoopste verzekering wordt geboden door Zekur (natura beperkt), met een maandpremie van 122,95 euro. Het gat met de duurste zorgverzekering in 2023 is groot, dat is namelijk de zorgverzekering (restitutie) van a.s.r. met een maandpremie van 156,50 euro. Het toont aan dat het sterk aan te raden is de zorgverzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. 

Niet alle zorgverzekeringen 10 euro duurder 

De stijging van 10,51 euro op maandbasis is een gemiddelde. In de praktijk blijkt dat lang niet alle premies met dit bedrag gestegen zijn. De Zorgbewustpolis van CZ neemt bijvoorbeeld met 5,15 euro toe en ook de zorgverzekering van Nationale Nederlanden kent met 5,30 euro een stijging die ruim onder het gemiddelde ligt in 2023. 

Andere manieren om te besparen op de zorgverzekering

Naast de mogelijkheid om de zorgverzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, zijn er een aantal andere opties om te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen achterwege te laten. Een tandartsverzekering lijkt vaak een interessante optie, terwijl dit in de praktijk niet zo blijkt te zijn. Het is voordeliger om de periodieke controle jaarlijks zelf te betalen, dan om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Voor behandelingen bij kinderen hoeft in geen geval betaald te worden; dit valt binnen de basiszorgverzekering. Ook kun je overwegen het eigen risico vrijwillig te verhogen; het levert je een korting op je premie op. Pas echter op, daar je in dit geval een groter deel van de benodigde zorg uit eigen portemonnee betaalt.