Een gehoorapparaat kan een enorme verandering betekenen voor iemand die kampt met gehoorverlies. Het kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren door betere communicatie mogelijk te maken en gevoelens van isolatie te verminderen. Maar wat gebeurt er als u een gehoorapparaat nodig heeft en het eigen risico van uw zorgverzekering al bijna is bereikt?
Hoe werkt het eigen risico?
Het eigen risico is het bedrag dat u zelf moet betalen voordat uw zorgverzekering de kosten van zorg vergoedt. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en kan verschillen per zorgverzekeraar. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op €385,-. Dit betekent dat als uw zorgkosten hoger zijn dan €385,-, u alleen voor het deel daarboven vergoeding krijgt van uw zorgverzekering.
Maar hoe zit het dan met de aanschaf van een gehoorapparaat?
In principe wordt een gehoorapparaat vergoed vanuit de basisverzekering als u een medische indicatie heeft. Dit betekent dat als u gehoorverlies heeft dat ernstig genoeg is om een gehoorapparaat te rechtvaardigen, de basisverzekering de kosten voor het apparaat zal vergoeden.
Echter, als uw eigen risico nog niet volledig is betaald, moet u mogelijk een deel van de kosten van het gehoorapparaat zelf betalen. Dit kan betekenen dat u meer uit eigen zak moet betalen dan u had verwacht, afhankelijk van hoeveel u al heeft betaald voor andere zorgkosten in het jaar.
Hoe zit het met verschillende merken hoortoestellen?
Het is belangrijk om te weten dat niet alle gehoorapparaten even duur zijn. Sommige merken, zoals Phonak, Resound en Starkey, bieden geavanceerde gehoorapparaten aan die meer kosten dan de basismodellen. Als u ervoor kiest om bijvoorbeeld een Phonak gehoorapparaat aan te schaffen, kan het zijn dat u meer moet bijdragen aan de kosten, vooral als uw eigen risico nog niet is betaald.
Een andere optie om in overweging te nemen bij de aanschaf van een gehoorapparaat zijn de oplaadbare hoortoestellen. Deze hoortoestellen bieden niet alleen gemak door het niet hoeven vervangen van batterijen, maar kunnen ook kostenbesparend zijn op de lange termijn. Hoewel deze hoortoestellen initieel duurder kunnen zijn in aanschaf, hoeft u geen geld uit te geven aan vervangende batterijen. Dit kan betekenen dat u over een langere periode minder geld uitgeeft aan de verzorging van uw gehoorapparaat, wat gunstig kan zijn voor uw portemonnee.
In het kort:
Het eigen risico kan een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van een gehoorapparaat. Patiënten moeten zich bewust zijn van de kosten die mogelijk niet worden gedekt door hun zorgverzekering en rekening houden met het eigen risico voordat ze een beslissing nemen over de aankoop van een merk hoortoestel of andere bijzondere oplaadbare gehoorapparaten. Het is belangrijk om de zorgnota zorgvuldig te bekijken en contact op te nemen met de zorgverzekeraar als er vragen of klachten zijn over de kostenberekening.