zorgverzekering 2020

Wat wijzigt er aan de zorgverzekering in 2020?

Zoals elk jaar wordt er ook in 2020 gesleuteld aan de zorgverzekering. De basiszorgverzekering zal dan uitgebreider zijn, maar hierdoor zullen de premies stijgen. De overheid compenseert dit door een hogere maximale zorgtoeslag toe te kennen. Hieronder zijn de belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekering in 2020 weergegeven.

Verschillende zorgverzekeraars wijzigen premies

Om de zorgverzekering te genieten moet je een zorgpremie betalen. In 2020 wijzigen er verschillende zorgverzekeraars hun premie, zowel in stijgende als dalende lijn. Bij de zorgverzekering van FBTO kiest men bijvoorbeeld voor een vanaf-prijs van 116,95 euro (+ € 7). De premieverschillen zijn vaak vrij beperkt, maar natuurlijk kan je wel nog steeds overstappen naar de goedkoopste zorgverzekeraar. Dan moet je wel voor 31 december 2019 je zorgverzekering opzeggen.

Stijging van de zorgtoeslag

Wie een laag inkomen en een beperkt vermogen heeft, kan bij de Belastingdienst een tegemoetkoming aanvragen voor de kosten van de zorgverzekering. In 2020 blijft die zorgtoeslag behouden. Bovendien stijgt de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden naar 104 euro per maand (+ € 5) en voor meerpersoonshuishoudens naar 199 euro per maand ( + € 7). De stijging van de zorgtoeslag is groter dan de gemiddelde premiestijging van drie euro. Voor personen met een laag inkomen zal de nettopremie (het bedrag dat je uiteindelijk na aftrekposten betaalt) gemiddeld dalen.

Stoppen-met-rokenprogramma’s vrijgesteld van het eigen risico

In 2020 blijft het maximaal eigen risico 385 euro bedragen. Wel is er een uitzondering voorzien voor stoppen-met-rokenprogramma’s bij gecontracteerde zorgaanbieders, waarbij er geen eigen premie is. Het moet dan wel gaan om een geschikt stoppen-met-rokenprogramma dat ook gedragsmatige begeleiding biedt. Deze vrijstelling is het gevolg van het Nationaal Preventieakkoord dat tegen 2040 een rookvrije generatie ambieert. Terwijl stoppen met roken gratis wordt, zullen sigaretten in 2020 in een saaie verpakking komen en zullen de accijnzen opnieuw stijgen. Een pakje sigaretten zal hierdoor een euro duurder worden, waardoor het financieel meer dan ooit loont om te stoppen met roken.

Uitbreidingen in de basisverzekering

De zorgverzekering 2020 zal een nog uitgebreidere basisdekking bieden. Patiënten die ver moeten reizen voor een behandeling, zullen kunnen kiezen tussen een vergoeding van bijvoorbeeld de vervoerskosten of van de logeervergoeding (min. 3 nachten) van maximaal €75 per nacht. Ook medicijnen die niet zijn toegelaten tot het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) komen voor een vergoeding in aanmerking. Daarnaast zijn er nog aantal uitbreidingen die ook dit jaar al in werking zijn getreden. Het gaat onder andere om een vergoeding voor het geneesmiddel Fampyra (ter verbetering van het loopvermogen van MS-patiënten) of van abemaciclib (behandeling van bepaalde vormen van kanker).

Daling van de collectiviteitskorting

Sommige ondernemingen of verenigingen bieden een collectieve zorgverzekering aan. De zorgverzekeraar kent dan vaak een premiekorting toe, bijvoorbeeld aan de werknemers van een bedrijf of van een patiëntenvereniging. In 2019 mocht die korting maximaal 10% bedragen, maar in 2020 neemt de korting echter af tot 5%. Het gaat hierbij niet om collectieve aanvullende zorgverzekeringen, waarvoor er geen maximumpercentage bestaat.

Dit is een samenwerking.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *