gezond leven

Rol van je zorgverzekering bij een gezonde levensstijl

gezond leven

Zorgverzekeringen worden steeds duurder. Afhankelijk van het type verzekering en de verzekeraar, zorgt een zorgverzekering al snel voor een kostenpost van zo’n 100 euro per maand. Hierdoor zijn veel maatschappelijke discussies ontstaan, vooral rondom kritiek naar mensen die een ongezonde levensstijl hebben, bijvoorbeeld op gebied van roken of overmatig drankgebruik.

Want, zo opereren veel mensen met een gezonde levensstijl; zouden mensen met een ongezonde levensstijl niet gewoon meer moeten betalen voor hun zorgverzekering, zodat mensen met een gezonde levensstijl -hierdoor- minder hoeven te betalen en/of een korting kunnen krijgen? Hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans dat je iets komt te mankeren en (dus ook) hoe lager je zorgkosten. Althans, je hebt uiteraard niet alles in eigen controle. In dit artikel geven we samen met Independer Zorgverzekering 3 tips voor de rol van een zorgverzekering bij een gezonde levensstijl.

Werk zelf aan een gezonde levensstijl

De kans is aanwezig dat je vanuit je basisverzekering in aanmerking komt voor leefstijlprogramma’s. Deze programma’ worden in sommige situatie (bijvoorbeeld bij overgewicht) vergoed. Dit geldt niet alleen voor afvallen, maar bijvoorbeeld ook bij beter omgaan met voeding. Ook voor hulp en advies bij beweging kunnen leefstijlprogramma’s uitkomst bieden. Als je gezonder wilt leven en je aan de voorwaarden van je verzekeraar voldoet, zou het zonde zijn om er geen gebruik van te maken. Je hebt er immers gewoon recht op.

Stop met roken en drink met mate

Rook je en wil je werken aan een gezonde levensstijl? Dan is stoppen met roken eigenlijk de enige optie. Zorgverzekeraars bieden zogenoemde ‘stoppen met roken trajecten’ aan. Voorheen werd hiervoor eigen risico in rekening gebracht. Sinds 1 januari 2020 is het eigen risico echter niet meer van toepassing. Vanuit je zorgverzekering krijg je dus gewoon een volledige vergoeding als je wilt stoppen met roken. Wel zijn er voorwaarden, check dus altijd je zorgverzekering.

Drink je met regelmaat, maar lukt het je niet om te matigen? Dan is het advies altijd om hulp te zoeken. De huisarts is doorgaans het eerste adres voor hulp. In sommige gevallen kan de huisarts je misschien helpen. Is dit het geval? Dan betaal je geen eigen risico. Wil je meer specialistische zorg? Check je wel even of je zorgverzekeraar een samenwerking heeft? Dan kan het gebeuren dat je zelf voor (een deel van) de kosten moet opdraaien. Daarom is het verstandig om hier rekening mee te houden met het vergelijken van je zorgverzekering.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *