vitaminen

Weetjes over vitaminen

vitaminen

Vitaminen zijn belangrijk voor een fit lijf en een gezond lichaam. Alle vitamine hebben een eigen functie en spelen een andere rol in het gezond houden en goed functionerend lichaam. Er zijn in totaal 13 verschillende vitaminen. Je kunt de vitamines onderverdelen in vitamines die zelf worden opgeslagen in het lichaam, dit zijn vitaminen die in vet oplosbaar zijn en je hebt vitamines die in water opgelost worden. Deze vitamine kunnen niet door je lichaam worden vastgehouden en moeten daarom elke dag weer worden aangevuld. De eerste groep – de vet oplosbare vitamines – bestaan uit de vitamine A, D, E en K. De tweede groep bestaat uit de B- vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12) en vitamine C.

De vitaminen die je dagelijks moet aanvullen

De vitaminen die je dagelijks moet aanvullen zijn Vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Gelukkig kun je deze vitaminen uit dagelijks gezond eten en gevarieerd eten halen. Zo zitten deze vitaminen in groenten, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten, brood, melk en melkproducten. Elke vitamine heeft een andere rol. Vitamine B1 zorgt ervoor dat het lichaam energie krijgt en speel een rol in de verbranding van koolhydraten, Ook zorgt vitamine B3 voor verbranding en zet suiker, vet en eiwit om in energie. Vitamine B6 en B2 zorgen ervoor dat je een gezonde huid hebt en glanzend haar. B5 Vitamine heeft als functie dat vetten, eiwitten en koolhydraten worden afgebroken in je lichaam, net zo als Vitamine C. Vitamine B11 heeft een ondersteunende rol bij de aanmaak van bloed en DNA-materiaal.

Vet oplosbare vitamines

De andere groep zijn vitaminen die in je lichaam worden opgeslagen, de vet oplosbare vitaminen. Ook deze vitaminen kun je weer halen uit voedingswaren zoals noten, vlees, vette vis, boter, melk en melkproducten. Vitamine A heeft als functie dat het immuunsysteem goed werkt en zorgt net zoals vitamine E voor een gezonde huid, tandvlees en glanzend haar. Vitamine E heeft als bijkomende werking dat ze ook zorgt voor gezonde spieren, voldoende rode bloedcellen en een gezond hart. Mensen met een risico op hart- en vaatziektes nemen vaak extra vitamine E. De laatste vet oplosbare vitamine die je uit eten haalt is vitamine K, deze zorgt voor bloedstolling. Vitamine D haal je niet alleen uit gezond eten, maar krijg je ook binnen als je voldoende zonlicht krijgt. Zo wordt bijna twee derdedeel van de benodigde dagelijkse hoeveelheid vitamine D aangemaakt.

Vitaminen zijn onmisbaar

Zo zie je dat elke soort vitamine zijn eigen werking en functie heeft. Ze kunnen niet zonder elkaar en ze vullen elkaar aan. Vitamine zijn dus onmisbaar voor een gezond lijf en goed functionerend lichaam. Je krijgt de meeste vitaminen binnen door gezond te eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine hangt af van je geslacht, leeftijd en de je persoonlijke leefsituatie. Op moment dat je zwanger bent, een fanatieke sporter of een risico loopt op een bepaalde ziekte kan het verstandig zijn om extra vitaminen te slikken. Bij een tekort aan vitaminen kan je gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, verminderde weerstand, futloos of bloedarmoede, ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je gezond eet, dan krijg je alle benodigde vitamines binnen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *