zorgverzekering

Wissel jij ook van zorgverzekeraar dit jaar?

Elk jaar opnieuw kan je tussen half november en eind december van zorgverzekeraar wisselen. De nieuwe polissen worden tegen die tijd gepresenteerd en aan de hand van deze gegevens kan je zien welke verzekeraar aansluit bij jouw omstandigheden. Maar waar moet je eigenlijk op letten, bij het vergelijken van je zorgverzekering 2024?

Voor je begint met het vergelijken van de diverse aanbieders, is het slim om je behoeftes goed in kaart te brengen. Hoe gezond ben je, liggen er medische behandelingen in het verschiet? Heb je maandelijks onderhoud bij de fysiotherapeut of kom je hier eigenlijk nooit? En hoe is je gebit, staan hier grote behandelingen op het programma? Dat in het verleden behaalde resultaten geen garanties bieden voor de toekomst, weten we. Toch kan het wel houvast bieden in je zoektocht naar een passende verzekering.

Bij het vergelijken van de verschillende aanbieders is het slim om op verschillende zaken te letten. We hebben een aantal punten voor je op een rij gezet.

  • De premie

Een open deur natuurlijk, je betaalt het liefst zo min mogelijk. Staar je echter niet blind op het bedrag onder aan de streep, je moet je goed realiseren waar dit bedrag uit is opgebouwd.

  • Je eigen risico

Direct van invloed op je maandelijkse premie is de hoogte van je eigen risico. Mijd je bij voorkeur elk risico? Hou dit bedrag dan zo laag mogelijk. Met je nieuwe maandelijkse lasten kan je rekening houden, een onverwachte nota na een doktersbezoek komt vaak ongelegen.

  • Het gekozen pakket

Niet elk pakket biedt dezelfde flexibiliteit in keuzevrijheid. Met sommige pakketten kan je slecht bij enkele ziekenhuizen terecht en kom je voor extra kosten te staan als je hiervan afwijkt. Geen groot probleem als je de keus hebt uit verschillende adressen in de omgeving, maar dit is niet altijd zo. Daarnaast gebeuren onverwachte dingen vaak ook op onverwachte momenten, dus hoewel deze pakketten vaak iets voordeliger zijn, neem je ook hierbij een risico.

  • De klantenservice

Online kan je van alle zorgaanbieders bergen recensies vinden. Niet altijd allemaal even waardevol, mensen zijn vaker geneigd online iets achter te laten bij een slechte ervaring dan bij een goede. Toch kan je wel iets opmaken over klanttevredenheid door online te kijken.

  • De polisvoorwaarden

De kleine lettertjes van een polis zijn belangrijk. Valt de zorg die jij nodig hebt 100% onder de gekozen dekking? Wordt de rekening van de arts direct naar de verzekeraar gestuurd of ben jij in eerste instantie verantwoordelijk voor de financiële afhandeling? Daar waar dit voor sommigen wellicht niet veel uitmaakt, kan het voor jou het verschil maken of een aanbieder bij je past of niet.

  • Samen verzekeren

Het is altijd verstandig om je werkgever te raadplegen of er een collectieve verzekering is waar je aan kan deelnemen. Binnen deze collectieve afspraken is vaak nog ruimte om het pakket te kiezen wat het best bij je past. Het biedt meestal financiële voordelen om aan te sluiten bij een collectieve verzekering!

Mirjam Prins, zorgverzekering-expert: “Jaarlijks stapt een flink percentage van de Nederlanders over en kiest voor een andere zorgverzekeraar. In het afgelopen jaar was dit met 8,5% zelfs het hoogste aantal overstappers sinds deze vorm van verzekeren is ingevoerd. Bij de keus van pakketten kiest meer dan 80% voor een aanvullend pakket, slechts 13,3% van alle verzekerden kiest voor een vrijwillig verhoogd eigen risico.”

Ga je aan de slag met zorgverzekering vergelijken, hou dan jouw specifieke situatie voor ogen. Wellicht loont het zelfs om binnen een huishouden diverse verzekeraars in te schakelen, omdat jouw situatie anders is dan die van je partner. Zorg dat je het voor de jaarwisseling het geregeld, om zo met een gerust gevoel aan 2024 te beginnen.