vrouw die een gehoortest doet

Een gehoortest online of in de winkel is gratis:

Wanneer je twijfelt aan je gehoor of mensen geven aan dat je slecht hoort, kun je een gratis hoortest online of in de winkel doen. Je ontvangt de uitslag van een gehoortest direct. De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze kun je doen bij een audicien. Doe je de hoortest online? Dan ontvang je de uitslag per mail, in de winkel wordt de uitslag met je besproken. Zo weet je gelijk hoe het met je gehoor is gesteld. Met een hoortest wordt onderzocht wat je oren nog kunnen waarnemen. Dat gebeurt in de winkel met een speciale hoofdtelefoon. Deze hoofdtelefoon sluit je oren volledig af van omgevingsgeluid. Je krijgt enkele piepjes te horen waarbij je op een knopje drukt als je het geluid hoort. Dit wordt bij beide oren gedaan zodat precies duidelijk wordt wat je hoort en met welk oor.

Hoe weet ik dat ik slechter hoor:

Op dit moment heeft zeker 1 op de 6 volwassenen last van gehoorverlies, bij kinderen is dat lager. Dat wil niet zeggen dat het bij iedereen even ernstig is, maar gehoorverlies wordt wel ernstiger. Gehoorverlies kan geleidelijk ontstaan, maar ook ineens. Je kunt last hebben of krijgen van tinnitus ofwel oorsuizen. Het is gebleken dat gehoorproblemen kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Daarom is het aan te reden om gehoorverlies altijd en op tijd te behandelen. Symptomen die wijzen op gehoorverlies zijn onder andere:

  • Mensen lijken steeds zachter te praten of zelfs te mompelen
  • Gesprekken zijn slecht te volgen als er meerdere mensen in één ruimte praten
  • De tv of radio moet steeds harder
  • Mensen moeten steeds vaker hun woorden of zin herhalen omdat je ze niet verstaan hebt
  • Voetstappen, vogels en klokken zijn slecht of helemaal niet meer hoorbaar.

Een hoortoestel nodig:

Een gehoortest duurt vijftien minuten en hiervan wordt een audiogram gemaakt dat je geprint mee naar huis kunt nemen. Heb je gehoorverlies dan kan het zijn dat je een hoortoestel nodig hebt. Dat wordt wennen, wennen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Er zijn hoortoestellen voor elk soort gehoorverlies en welke de beste zijn voor je bepaal je samen met de audicien. Daarnaast kun je bij Schoonenberg ook gebruik maken van HoorSupport. HoorSupport is ontwikkeld samen met de KNO-afdeling van VUmc. Aan de hand van je persoonlijke situatie en jouw wensen kan met dit programma een keuze worden gemaakt voor 3 hoortoestellen die het beste bij jouw situatie passen. Je kunt deze drie toestellen dan thuis uitproberen en dan dat toestel kiezen dat het beste bij je past. Je krijgt dan ook een door VUmc ontwikkelde training ‘horen en gehoord worden’ om thuis te volgen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *