chlamydia

Hoe wordt een chlamydia-test uitgevoerd?

Om te bepalen of de chlamydia trachomatis-bacterie aanwezig is, verzamelt een arts cel monsters en stuurt deze voor onderzoek naar een laboratorium. Dit kan worden verzameld via een uitstrijkje of een urinemonster.

Dit is wat u kunt verwachten als u op chlamydia wordt getest

Uitstrijkje als u een vagina heeft

Om een monster voor de test te verzamelen, wordt u gevraagd uw kleren vanaf uw middel te verwijderen en een papieren ochtendjas te dragen of u te bedekken met een papieren deken. U wordt gevraagd op een onderzoekstafel te gaan liggen en uw voeten in beugels te plaatsen.

Een medisch deskundige (arts, verpleegkundige of arts-assistent) zal een wattenstaafje of een heel klein borsteltje gebruiken om voorzichtig op een van de volgende plaatsen te wrijven of te vegen:

  • Je vagina
  • Binnenin de vagina bij de baarmoederhals (de opening van de baarmoeder)
  • Uw anus
  • In uw mond en keel.

Als er meer dan één monster wordt genomen, wordt voor elk monster een nieuw, schoon wattenstaafje gebruikt. De wattenstaafjes worden naar het lab gestuurd om te onderzoeken of er chlamydia trachomatis-bacteriën aanwezig zijn in de chlamydia test

Swab Methode als u een penis heeft

U wordt gevraagd uw broek en ondergoed uit te trekken en u te bedekken met een papieren deken. U kunt worden gevraagd om op een onderzoekstafel te gaan zitten.

Een medisch deskundige (arts, verpleegkundige of arts-assistent) zal de eikel van uw penis met alcohol of een ander steriel middel zwabberen. Vervolgens brengt hij of zij een wattenstaafje in de plasbuis bij de punt van uw penis.

De arts kan ook een wattenstaafje of een heel klein borsteltje gebruiken om voorzichtig over uw anus, in uw mond en keel, of beide te wrijven.

Als er meer dan één monster wordt afgenomen, wordt voor elk monster een nieuw, schoon wattenstaafje gebruikt. De uitstrijkjes worden naar het laboratorium gestuurd om te onderzoeken of er chlamydia trachomatis-bacteriën aanwezig zijn.

Urinemonster

Een arts geeft u een bekertje waar u in kunt plassen. U kunt ook een zakje met een reinigingsdoekje krijgen, of er kunnen afzonderlijk verpakte reinigingsdoekjes in het toilet liggen.

Om een schoon urinemonster te verzamelen, moet u uw genitale gebied schoonmaken door het af te vegen met een reinigingsdoekje. Vervolgens begint u te plassen en schuift u het monsterneming cupje in de urinestraal. Verzamel het monster en plas verder.

Lever het monster in volgens de instructies van het kantoor van uw arts. Vaak is er in het toilet van uw arts een plankje met een deurtje waar u uw urinemonster kunt achterlaten. Het medisch personeel opent het deurtje nadat u het toilet hebt verlaten en brengt uw monster naar het laboratorium voor onderzoek.

Hoe bereidt u zich voor op de test?

U kunt worden gevraagd om 24 uur voor de test geen antibiotica in te nemen. Als u een vagina hebt, kan uw arts u aanraden om 24 uur voor de test geen douches of vaginale crèmes te gebruiken. Als u een urinetest doet, probeer dan ten minste 1 uur voor de test niet te urineren.

Als u denkt dat u mogelijk chlamydia hebt, vermijd dan geslachtsgemeenschap totdat u de testresultaten hebt.

Chlamydia-tests thuis

Er zijn thuis kits om monsters te nemen voor chlamydia-tests. Deze tests worden per post naar een laboratorium gestuurd voor analyse, en de resultaten worden naar u toegestuurd. 

Het is echter belangrijk op te merken dat thuis testkits soms vals-negatieve resultaten kunnen retourneren. Onderzoekers ontdekten dat meer dan een derde van de mail-in monsters een positief resultaat miste dat werd gedetecteerd in de monsters die in de kliniek waren verzameld.

De onderzoekers merken op dat het mogelijk is dat de afnametechniek bij gebruik van een thuistest van invloed is op de kwaliteit van het monster en daarmee op uw resultaat. Daarom moet u alle instructies voor het verzamelen van het monster zorgvuldig opvolgen als u een thuistest op chlamydia wilt doen.